Stealing Fire

Released: 1984
LP: A&M 80012
CD: Gold Mountain 800012; Columbia 48735

Album Personnel:

Tracks:

  1. Lovers in a Dangerous Time (4:06)
  2. Maybe the Poet (4:53)
  3. Sahara Gold (4:31)
  4. Making Contact (3:46)
  5. Peggy's Kitchen Wall (3:42)
  6. To Raise the Morning Star (5:52)
  7. Nicaragua (4:47)
  8. If I Had a Rocket Launcher (4:59)
  9. Dust and Diesel (5:24)

From: All Music Guide

Features a more streamlined, sophisticated rock sound. "If I Had a Rocket Launcher" became a powerful left-field AOR hit in 1984. "Lovers in a Dangerous Time" and "Nicaragua" are highlights. "Maybe the Poet," is a low point, being the highbrow artistic equivalent to Barry Mann's hideous, self-congratulatory ode to the value of pop-song craftsmen, "Who Put the Bomp (In the Bomp, Bomp, Bomp)." But it's a fine album overall.

Rick Clark


From: Muziekkrant Oor nr.20, 6 oktober 1984

De Canadese singer-songwriter heeft vanaf 1970 een indrukwekkend elpee-oeuvre opgebouwd. Een verzamel- en een liveplaat buiten beschouwing gelaten is Stealing Fire zijn dertiende, gelukkig hier ook weer uitgebrachte, elpee . Na een kortstondige publiciteitspiek (Edison voor Dancing In The Dragon's Jaws en een luchtgevecht voor de single Wondering Where The Lions Are) moest zijn voorlaatste produkt The Trouble With Normal in de importbakken worstelen met de stijgende dollarkoers.

Van Stealing Fire kan de openingssong en single Lovers In A Dangerous Time inmiddels op wat verdiende Hilversumse (VARA) sympathie rekenen. Maar ook de overige negen songs zijn uitermate geschikt voor radio: doelmatig georkestreerde en vloeiende muziek in constante harmonie met teksten die intelligent en milieu-vriendelijk het I Love You So-niveau ontstijgen. Net als Greenpeace gaat Cockburn waar nodig over tot actie getuige het er ter plekke geschreven Nicaragua en het militante If I Had A Rocket Launcher. Omdat hij niet voortdurend naar zijn eigen navel staart en eigentijdse ritmes verwerkt zonder op elke trend in te haken, is Bruce Cockburn één van de meest relevante (overgebleven) singer-songwriters van het Amerikaanse vasteland. En bij vlagen (de laatste drie nummers van deze plaat bewijzen het) is hij de fakkeldrager van het protest, zoals dat in de jaren zestig door o.m. Pete Seeger en Phil Ochs werd vertolkt. De issues zijn weliswaar veranderd, de essentie van de boodschap is gebleven.

Jan-Maarten de Winter

Douwe van der Zwaag